Szinte minden országnak megvan az az alkoholos itala, amiről híres, és például Magyarországon egyértelműen ilyen a pálinka, amely rengeteg gyümölcsből készülhet. Skóciának a sajátos whiskey itala az, amelyik tradicionális alkoholnak nevezhető az országban. A skót szeszes ital, amelyiket sokan csak Scotch-ként ismernek, egyedi előállítási módszereken megy át annak érdekében, hogy elnyerje a végső ízét.
A sajátosság abban rejlik, hogy azt legalább kétszer, bizony egyes esetekben háromszor párolják le. A nemzetközi jogok feltüntetik, a Scotch nevet csak a Skóciában desztillált és minimum három év és egy napig a speciális tölgyből készült hordóban érlelt whiskey viselheti. Igazán érdekes itt, hogy rengeteg hordóerősségű szeszes italról hiányzik a kormegjelölés.
Ennek oka, hogy kis mennyiségben ezek tartalmaznak ízesítés gyanánt fiatalabb alapanyagokat is. Az igazán finom, megnyerő ízzel bíró skót whiskey alapfajtája az úgynevezett maláta típus és a gabona változatú, amelyekből speciális keverékeket állítanak elő.