A gyorsfőző az előző generációk konyhájában elmaradhatatlan eszköz volt, aztán némiképp veszített népszerűségéből. A háziasszonyok azonban újra kezdik felfedezni a kukta előnyeit, így ismét egyre többen döntenek a beszerzése mellett. De miben is rejlik valójában ezeknek a termékeknek a varázsa? A hagyományos edényekkel és lábasokkal szemben, a főzés itt egy zárt rendszerben, magas nyomáson történik.
Ennek köszönhetően az ételek sokkal hamarabb elkészülnek, amivel nem csupán időt, de rengeteg energiát is megspórolhatunk. Különösen akkor van nagy jelentősége a használatának, amikor olyan alapanyagokkal dolgozunk, amelyek extrém hosszú főzési időt igényelnek.
A kukta használata során azonban körültekintően kell eljárni. A biztonsági szelep tisztítására nagy figyelmet kell fordítani, méghozzá minden főzés megkezdése előtt. Ugyancsak kardinális kérdés a kukta megfelelő töltöttsége. Nem szabad a használati utasításban szereplő adagnál több ételt tenni a gyorsfőzőbe és a víz mennyiségére is ügyelni kell.