A terméket a nádcukor gyártásakor fennmaradt melaszból készítik. A rum barnás színét a karamell hozzáadásával kapják meg. Többnyire tölgyfahordóban érlelik. Mivel a világ egyik leghíresebb italáról van szó, ezért biztosan mindenki találkozott már valamelyik típusával. A kivitelezésnél lényeges folyamat az erjesztés, aminek alkalmával a melaszt vízzel hígítják fel és élesztőt adnak hozzá.
Ekkor veszi kezdetét az úgynevezett aroma építés. Ha ez megtörtént, akkor következik a lepárlás. Ilyenkor választják el a vizet az alkoholtól. A rum érlelésére két tényező van hatással, a hordó és a levegő. Ez idő alatt alakulnak ki az érettebb, simább aromák és nyeri el végleges színét a párlat.
A 17. században a Karib-szigeteken található cukornád ültetvényeken dolgozó emberek felfedezték, hogy a cukorkészítés melléktermékéből, vagyis a melaszból alkoholt lehet előállítani. A rum napjainkban már az éjszakai klubok egyik legkeresettebb szeszesitala. Többféle kivitelben kapható, így mindenki megtalálja a kedvére való ízvilágot.