Kétféleképpen oldható meg a benzin tárolása

Kategória: Szolgáltatás

Aki benzinkutat szeretne üzemeltetni, annak meg kell oldania a vásárlóinak a kiszolgálását. Ehhez azonban mindig kell legyen a kútnál üzemanyaga. A kutak elsődleges szerepköre a benzin tárolása, majd ezt követi annak az átjuttatása a vásárló gépjárművekbe. A tárolást mindig olyan tartályban kell megoldania, amely arra a bizonyos üzemanyagra lett legyártva. Ez inkább a speciális üzemanyagokra vonatkozik, hiszen ugyanolyan tartályban tárolható a gázolaj és a benzin is. Erre használhatnak föld alá elhelyezett tárolótartályokat, de akár föld feletti, mobilis tartályokat is.

A föld alatti típus előnye az, hogy sokkal nagyobb lehet, hiszen nem kell a helyhiány miatt aggódni a telepítéskor. Hátránya azonban az, hogy nagy előkészülettel jár az, hogy a benzin tárolása ilyen módon legyen megoldva. Hiszen védőgátakat kell telepíteni a tervezett tartályok mellé, illetve nagy helyen kell felásni a földet is hozzá. A benzin tárolására használt konténerkút azonban nem igényel ilyen előkészületeket, hiszen már önmagában tartalmazza azokat a biztonsági elemeket, amelyek az előírásokban szerepelnek.

További előnye ennek az, hogy tartalmaz minden olyan kiegészítő elemet, amely az üzemanyag kiszolgálásához kell. Vagyis van rajta átfolyásmérő, gázolaj pisztoly és biztonsági aljzat is. Azonban nem lehet egy bizonyos méretnél nagyobb, így ezt a fajta tárolási módszert csak kiegészítésként szokták használni, ha esetleg túl nagy lenne a kereslet, vagy vésztartalékot tárolni. Amikor valaki innen veszi meg az üzemanyagot, nem biztos, hogy minden elemet olyan könnyedén tud használni, mint ahogyan azt egy átlagos benzinkútnál szokta.

Ha innen kell tankolnia valakinek, akkor legyen mellette egy munkatárs, aki segíti abban, hogy minden rendben menjen. Ezeken a konténer kutakon átlagos méretű gázolaj pisztoly van. Tehát az is be tudja tenni a tankjába, akinek dízel autója van, de az is, akinek benzines. Meg kell akadályozni azt, hogy összekeverjék ezeket! Ezért a gázolaj pisztoly jól látható részén is érdemes elhelyezni egy olyan jelzést, amely egyértelműsíti, hogy milyen üzemanyagot kap abból a vásárló.